PS5 SSD Waarom het beter is dan HDD

De SSD-opslag van de PS5 is een groot onderdeel van het Sony’s PlayStation 5-pakket, maar waarom is het zoveel beter dan een traditionele HDD? Sony heeft bevestigd dat de PS5 gebruik zal maken van een SSD, of Solid-State Drive, hetgeen zal helpen bij zaken als laadtijden. Wat betekent dit nu eigenlijk? En hoe wordt de PS5 krachtiger? Als deel van onze PS5 gids, gaan we proberen om alle vragen die je hebt over de SSD opslag van de PS5 te beantwoorden.

PS5 SSD: Ontdek waarom het beter is dan HDD

SSD’s, of Solid-State Drives, zijn opslagapparaten net als harde schijven (HDD’s), maar het belangrijkste verschil, als het om gamen gaat, is dat ze over het algemeen betere prestaties bieden. Door de manier waarop ze zijn ontworpen, hebben SSD’s sneller toegang tot gegevens dan HDD’s. Dit leidt tot snellere laadtijden en betere technische prestaties.

Een ander voordeel van het gebruik van een SSD is de sterk verbeterde opslag. Door de eerder genoemde hogere leessnelheden zullen ontwikkelaars veel efficiënter gebruik kunnen maken van de opslagruimte. Dit zou een behoorlijke impact kunnen hebben op de grootte en omvang van games op de PS5.

SSD’s zijn echter duurder dan HDD’s vanwege hun sterke punten op het gebied van het lezen van gegevens en vanwege de manier waarop zij worden samengesteld. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom consoles zoals de PS4 nog geen SSD’s bevatten.

Hoe dan ook, het komt er op neer dat met een SSD, de games beter dan ooit op PS5 zouden draaien. Sony heeft al lagere laadtijden aangetoond met het spel als Marvel’s Spider-Man , een demo waarin het spel draait op de PS4 Pro, en vervolgens op de next-gen console. Laadtijden werden teruggebracht van 8 seconden naar minder dan 1 seconde.

PS5 SSD: Hoe snel is het?

Onlangs heeft Mark Cerny verklaard dat de aangepaste SSD van de PS5 in staat zal zijn om razendsnelle laadtijden te realiseren. De hoofdsysteemarchitect mikt op ” directe” leessnelheden, wat betekent dat langdurige laadschermen tot het verleden zullen behoren. PS5’s SSD zal in staat zijn om maximaal 5,5GB per seconde aan ruwe data op te laden, wat een astronomisch verschil is vergeleken met de PS4, en zelfs sneller is dan de Xbox Series X. Meer daarover kun je hier vinden: PS5 vs Xbox Series X vs Xbox Series S: Complete technische vergelijking.

Ook het downloaden van games en nieuwe updates zullen baat hebben bij deze SSD. Op dit moment “kopieert” de PS4 spelgegevens nadat je iets hebt gedownload, en dit proces duurt soms frustrerend lang. Op de PS5 zal dit proces worden geëlimineerd, zodat je niet meer hoeft te wachten op de langdurige installatiefase.

PS5 SSD: Zullen PS4 spellen sneller gaan renderen?

Sony heeft bevestigd dat er een backwards compatibiliteit is voor de PS5, wat betekent dat je er PS4 games op kan draaien. De PS5 is krachtiger geworden, maar zullen PS4-games dan ook beter draaien op de next-gen console? Het korte antwoord is ja, dat zou moeten.

En dankzij de SSD van de PS5 zal dat ook wel helpen. Zoals hierboven vermeld, lezen SSD’s gegevens sneller dan HDD’s, wat betekent dat games beter kunnen presteren. Dit zou natuurlijk zowel voor PS4-games als PS5-games moeten gelden, in de veronderstelling dat ze om te beginnen zijn opgeslagen op de SSD.

Het is de moeite waard om erop te wijzen dat je de HDD van je PS4 nu al kunt vervangen door een SSD. Helaas zorgen andere beperkingen van de hardware ervoor dat games niet aanzienlijk beter draaien, maar veel PS4-games presteren beter als ze op een SSD draaien in plaats van op een HDD, waarbij de kortere laadtijden vaak de meest opvallende verbetering zijn. Als het kan met de PS4, zou het met de PS5 niet anders moeten zijn.

PS5 SSD: hoeveel opslagruimte heeft de PlayStation 5?

De SSD van de PS5 is 825GB groot. Aangezien de bestandsgrootte van games steeds toeneemt, is de kans groot dat de SSD niet erg lang meegaat. Meer informatie vind je in onze gids: PS5 SSD: Hoeveel opslagruimte heeft de PS5?

PS5 SSD: Kun je de opslagruimte van de PS5 uitbreiden met externe harde schijven?

Ten eerste: als je al een externe USB-harde schijf hebt, dan zal PS5 het gebruik van deze hardware ook ondersteunen. PS4-games kunnen echter alleen via een traditionele USB-harde schijf worden gespeeld, omdat de oorspronkelijke PlayStation 5 software op de SSD van de PS5 moet worden geïnstalleerd.

Maar gelukkig kun je extra SSD-kaarten, zogenaamde NVMe-drives, kopen en monteren. Je moet er wel zeker van zijn dat de kaart die je koopt geschikt is voor je PS5, het is mogelijk een dure optie, maar je behoudt in ieder geval de hogere snelheid van de ingebouwde drive. Een volledige lijst van de beste PS5 SSD’s vindt u hier: Compatibele M.2 SSD Opslag Uitbreiding voor PS5, en ook hoe deze te installeren, vind je via deze link: PS5 SSD: Hoe installeer ik een interne SSD en hoe breid ik mijn opslag uit.

Geef hier uw mening over de SSD-opslagoplossing van de PS5. Laat het ons weten in het onderstaande commentaarveld, en raadpleeg zeker onze PS5 gids voor meer informatie.

Zie ook PlayStation 5 gids: Ultieme PlayStation 5 informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *