PS5 Controller: DualSense Features, Price, and Battery Life

PS5’s controller DualSense is een van de grootste innovaties die Sony meeneemt naar de next-gen console. Er doen natuurlijk veel vragen de ronde over de PS5 controller, zoals de functies, prijs en batterijduur. Als onderdeel van onze PS5 gids, gaan we je alles vertellen wat we tot nu toe weten over de PS5 controller. Als je echter op zoek bent naar informatie over PS5 compatibiliteit, bekijk dan de volgende gids: Kun je een PS4-controller gebruiken op de PS5?

PS5 Controller: Welke naam heeft het?

We waren er bijna zeker van dat de PS5 controller DualShock 5 zou gaan heten, in navolging van alle andere pads van Sony. Het tegendeel werd echter bewezen. De officiële naam van PS5’s controller is DualSense.

PS5 Controller: Hoe ziet het eruit?

Ook hier dachten we dat Sony bij zijn beproefde ontwerp zou blijven, maar de DualSense onderscheidt zich door zijn flitsende uiterlijk. In deze gids vindt u alle officiële afbeeldingen van de controller.

Het eerste wat opvalt aan de PS5 controller is de tweekleurigheid. Meestal houden Sony’s pads zich aan één kleur – meestal zwart – maar bij de DualSense is wit de dominante kleur, terwijl zwart de secundaire kleur is. De handgrepen, face-toetsen en touchpad zijn allemaal spierwit, terwijl de schouderknoppen en het onderste deel van het pad zwart zijn.

De DualSense-controller is ook iets groter dan verwacht, en lijkt op het ontwerp van de Xbox Series X-controller. De duimknoppen blijven symmetrisch waar ze altijd al waren, terwijl het touchpad iets groter is geworden. De face-knoppen – Driehoek, Cirkel, X en Vierkant – zijn grotendeels hetzelfde, hoewel ze hun iconische kleur hebben verloren ten gunste van een slanke grijze kleur. De PS-toets is niet langer rond, maar heeft de vorm van het PlayStation-logo. De lichtbalk, die vroeger bovenop de DualShock 4 PS4-controller zat, is verplaatst en verfijnd rond de touchpad.

De deelknop is omgedoopt tot de creëerknop, en ook de optieknop heeft een nieuw symbool. L1 en R1 blijven grotendeels ongewijzigd, maar L2 en R2 zijn iets gladder gemaakt.

PS5 Controller: Hoeveel gaat de controller van PS5 kosten?

Sony heeft bevestigd dat de DualSense-controller 69,99 dollar zal kosten in de Verenigde Staten, 69,99 euro in Europa en 59,99 pond in het Verenigd Koninkrijk.

PS5 Controller: Welke nieuwe functies heeft het?

Sony heeft een aantal van DualSense’s next-gen functies officieel bekend gemaakt.

Ten eerste zal de PS5 controller de normale vibraties vervangen door veel geavanceerdere haptische feedback. Dit betekent dat niet de hele controller trilt, zoals we gewend zijn, maar dat de controller in staat zal zijn om een breed scala aan verschillende tastbare sensaties te geven. Als je bijvoorbeeld een platformspel speelt en je rent over ijs, dan zul je kunnen “voelen” dat het oppervlak glad is. Peter testte een versie van Gran Turismo Sport op een PS5-developkit en Rubin legt uit dat hij het verschil kon ervaren tussen twee verschillende oppervlakken tegelijk. “Rijdend op de grens tussen het circuit en de modder kon op beide oppervlakken voelen,” zei hij. Haptische feedback zou voor een veel effectievere onderdompeling moeten zorgen.

De volgende stap is adaptieve triggers. De L2- en R2-knoppen op een PS4-pad zijn prima, maar wat als je de weerstand van een gespannen touw op een boog zou kunnen voelen, of het geluid van het overhalen van de trekker van een pistool? Dat is wat de DualSense PS5 controller in staat zal zijn om te geven. De trekkers op de PS5-controller zullen “verschillende niveaus van weerstand bieden” zodat je nog meer in de wereld van de game wordt ondergedompeld. Dit in combinatie met de haptische feedback moet leiden tot een aantal vrij verbazingwekkende resultaten.

DualSense vervangt ook de Share-knop van de PS4-controller door de Create-knop. Over het verschil hier weten we niet al te veel, maar Sony zegt dat het “nieuwe manieren voor spelers zal bieden om epische gameplay content te creëren om met de wereld te delen”.

De PS5 controller heeft ook een ingebouwde microfoon, aan de onderkant van het pad. Hierdoor kunnen gamers met elkaar communiceren tijdens online games, zelfs als ze geen headset gebruiken. Deze microfoon zal ook gebruikt kunnen worden voor spraakopdrachten. Er is ook een mute-knop voor het geval dat je niet wilt horen wat je pad zegt.

PS5 Controller: Hoe lang gaat de batterij mee?

De DualSense-controller heeft een langere batterijlevensduur dan de PS4-console, hoewel het afhangt van wat je speelt. Een game als Astro’s Playroom, waarin veel functies worden gebruikt, gaat zo’n vijf tot zes uur mee, maar bij minder veeleisende games is meer mogelijk. Er zit ook een modernere oplaadkabel bij; je laadt de PS5-controller op met een USB Type-C-aansluiting.

Bent u benieuwd naar de PS5 DualSense controller? Bekijk dan onze PS5-gids en laat het ons weten in de reacties hieronder.

Zie ook: PS5 gids: Ultieme PlayStation 5 handleiding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.