Het bouwen van een computer moet beginnen met de keuze van de processor. Het heeft maximale prestaties nodig, en de beste oplossingen die de huidige stand van de techniek te bieden heeft. Dit alles vindt u terug in de nieuwste CPU-modellen in onze review.

Welke processor is het beste om te kopen?

Het vinden van een centrale processor die aan alle gebruikersbehoeften voldoet, is niet zo moeilijk. De modellen verschillen in het aantal cores, kloksnelheid en enkele andere kenmerken, die we in detail zullen bespreken.

De keuze van de processor hangt af van het doel van de aanschaf, hoewel alle moderne modellen tot op zekere hoogte bijna elke taak aankunnen. Een goedkope chip voor een kantoorcomputer kan bijvoorbeeld wel games draaien, maar de prestaties zullen niet in orde zijn. Voor high-end modellen die zijn geïnstalleerd in werkstations of geavanceerde gaming-assemblages, zijn er helemaal geen barrières: ze zijn goed in elke taak.

PC voor studie of kantoorwerk

Je moet niet te veel op de processor beknibbelen door de goedkoopste of verouderde modellen te kiezen – zelfs als het systeem voor de eenvoudigste taken wordt gebruikt.

 • Begin met minimaal een 2-core Intel Pentium Gold G6400 of AMD Athlon 3000G processor .
 • Een goede optie zijn 4-core modellen van de budgetlijnen Intel Core i 3 of AMD Ryzen 3 .
 • Nog betere processor van de duurdere Core i 5 of Ryzen 5 serie , waarvan de prijzen soms tot op het niveau van de lagere lijnen zakken.

Multimediacomputer

Dit betekent een middenklasse montage die niet alleen kantoorwerk aankan, maar ook geschikt is om comfortabel op een Full HD-monitor te spelen en het mogelijk maakt om video of afbeeldingen te bewerken. De keuze is uiterst eenvoudig: de middelste lijn van een van de fabrikanten – AMD of Intel.

Uw beste gok is de 6-core Ryzen 5 5600X – dit model biedt een geweldige combinatie van prijs en prestaties. Een alternatief van Intel is de Core i5-11600K .

Het is de moeite waard eraan te denken dat krachtigere processor een geschikt koelsysteem en voeding nodig hebben.

Game-builds

Dergelijke systemen vereisen een goede processor – maar tegen een redelijke prijs. Je hoeft niet tot het uiterste te gaan: gamen – zeker op een QHD- of 4K-monitor – is belangrijker dan de discrete grafische kaart.

Als er geen geldbeperkingen zijn, is het de moeite waard om bij modellen van het niveau van Core i7-i9 of Ryzen 7-9 te blijven. Een geweldige optie – Ryzen 9 5900X , evenals Intel Core i9-10900K of de nieuwe Core 9-11.900 de K . Als het budget krap is, moet je terugkeren naar het vorige punt: modellen van het Ryzen 5-niveau zullen de speltaken redelijk goed aankunnen.

Belangrijkste punten voor gaming-modellen: single-threaded prestaties, hoge kloksnelheid en gaming-benchmarks.

Werkstations

Krachtige computers voor professionals vereisen de krachtigste multi-core modellen. De beste keuze zijn speciale processor met extra vermogen (HEDT).

In deze klasse is er een serieus voordeel voor AMD: elke moderne vertegenwoordiger van de Ryzen Threadripper-lijn zal een uitstekende basis zijn voor een werkstation.

Als u “tegen elke prijs” prestaties nodig hebt, is de monsterlijke RO 3995WX de beste oplossing. Anders kun je rondkomen met meer uitgebalanceerde opties voor prijs en kracht, zoals de Threadripper 3970X .

Intel heeft in dit segment een veel bescheidener keuze. Afgezien van de Xeon-serverprocessors, wordt de Core i9-10980XE de belangrijkste optie voor werkcomputers , maar hij is merkbaar zwakker dan AMD-modellen in termen van multi- coreprestaties ( Geekbench- indicatoren ).

Beste AMD processor

AMD Ryzen Threadripper 3970X

Heavy-duty werkstationprocessor

Dit 32-coremodel loopt zo ver voor op de concurrentie dat het in feite een nieuwe klasse van relatief betaalbare mainstream processor vormt. Een uitstekende keuze voor professionele makers van video-inhoud of grafische professionals.

Voordelen:

 • 32 cores en 64 threads voor ongeëvenaarde prestaties.
 • Tot 256 GB RAM in 4-kanaals modus.
 • Optimale prestatie/kostenverhouding voor krachtige werkstations.
 • Hoge energie-efficiëntie.
 • ECC-geheugenondersteuning voor sommige moederborden.

minpuntjes:

 • Niet de beste overklokresultaten.

De HEDT-processor biedt kolossale multi-threaded prestaties op een basisfrequentie van 3,7 GHz, en overtreft elk Intel-aanbod ruimschoots. Alle processorcores hebben gelijke toegang tot geheugen en uitbreidingsapparaten, waardoor ze het potentieel van het model bij verschillende taken volledig kunnen benutten.

Het heeft geen zin om een ​​processor van dit niveau te kopen voor gaming of eenvoudig werk: onder een single-threaded belasting vertoont de Threadripper 3970X geen significant voordeel ten opzichte van meer betaalbare modellen.

De oplossing van AMD vereist veel stroom, maar de processor is behoorlijk efficiënt, zeker gezien het aantal cores. Voor overklokken is het Ryzen Master-programma beschikbaar, dat een brede selectie aan instellingen biedt, evenals twee bedieningsmodi: eenvoudig en geavanceerd.

AMD Ryzen 9 5900X

De beste processor voor krachtige gamecomputers

De Ryzen 9 5900X is de beste keuze voor een krachtige allround computer. 12 cores en 24 threads met een basisfrequentie van 3,7 GHz is een serieuze set voor zowel complexe taken zoals 3D-modellering of het werken met video, als voor alle moderne games.

Redenen om te kopen:

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
 • Energie-efficiëntie.
 • Ondersteunt PCI-E 4.0.
 • Universeel geschikt voor games en werken in professionele software.
 • Gemakkelijk overklokken.

Het model zal de beste oplossing zijn voor elk spelsysteem, omdat het goed presteert op Full HD-monitoren met hoge framesnelheden – dat wil zeggen, wanneer de prestaties het meest afhankelijk zijn van de CPU.

Gamers hoeven niet iets duurders en krachtigers te kopen – dit is al een onnodige te hoge betaling. Maar de Ryzen 9 5900X is precies goed.

De processor overklokt gemakkelijk en verhoogt de frequentie tot maximaal 4,8 GHz. Tegelijkertijd is de warmteafvoer slechts 105 W. Deze combinatie van snelheid en energie-efficiëntie werd bereikt dankzij de moderne AMD Zen 3-microarchitectuur, die is gebaseerd op een procestechnologie van 7 nanometer. Toch is het voor overklokken nog steeds zeer wenselijk om een ​​hoogwaardig koelsysteem te installeren.

AMD Ryzen 5 5600X

Beste middenklasse model

De six-core processor is prima voor alle games bij hoge framerates en is ook geschikt voor continu werken met diverse soorten professionele software.

Redenen om te kopen:

 • Uitstekende prestatie-kostenverhouding.
 • Stille werking zonder oververhitting.
 • Fatsoenlijke prestaties in games.
 • Nieuwste AMD Zen 3-microarchitectuur.
 • PCI-E 4.0-ondersteuning.

De CPU presteert goed in zowel multi-threaded als single-threaded taken. In gametests presteert de processor beter dan de duurdere Intel Core i9-10900K en houdt hij gelijke tred met zijn oudere broer Ryzen 7 5800X.

StoreMI-technologie wordt geleverd om het werk van veelgebruikte applicaties te versnellen. Het koppelt de harde schijf en de bestanden erop aan de SSD, waardoor de opstarttijden drastisch worden verkort zonder de originele bestanden te verliezen.

Een ander voordeel van de processor is de hoge energie-efficiëntie. Het model werkt zonder onnodige ruis en raakt niet oververhit, zelfs niet bij overklokken tot de maximale 4,6 GHz. Het is niet nodig om voor zo’n chip een duur koelsysteem aan te schaffen.

AMD Ryzen 5 3600

Serieuze prestaties voor mensen met een beperkt budget

Een goedkope processor op basis van Zen 2-microarchitectuur met 6 cores en overklokt tot meer dan 4 GHz. Een uitstekende keuze voor gaming-builds op instap- of middenniveau.

Redenen om te kopen:

 • Veelzijdigheid: geschikt voor gamers en professionals – voor niet al te arbeidsintensief werk.
 • De socket is compatibel met snelle RAM-modules.
 • Precision Boost Overdrive-technologie.
 • Hoge energie-efficiëntie.
 • Lage prijs met goede prestaties.

Als je niet te veel wilt betalen voor de centrale processor, bijvoorbeeld bij het in elkaar zetten van een amateurspelcomputer, kun je beter de keuze geven aan de meer betaalbare modellen van de vorige generatie. Ryzen 5 3600 is daar een van.

De processor is qua prestaties in games ongeveer vergelijkbaar met de concurrent Intel Core i5-10400F, maar heeft een voordeel bij het uitvoeren van algemene taken.

Het model ondersteunt niet alleen handmatig overklokken, maar ook Boost Overdrive – dat wil zeggen automatisch overklokken. En toch, verwacht geen uitmuntende resultaten: de prestaties stijgen bijna tot het niveau van de oudere Ryzen 5 3600X-processor, maar niet meer.

AMD Athlon 3000G

Maximale besparing

Het model biedt relatief goede prestaties en fatsoenlijke geïntegreerde graphics, direct uit de doos. Dit is een goede oplossing voor degenen die de snellere Ryzen 3- of Ryzen 5-tiermodellen niet kunnen betalen.

Redenen om te kopen:

 • Basisfrequentie 3,5 GHz.
 • Geïntegreerde GPU (Radeon Vega 3).
 • Makkelijk overklokken dankzij de gratis multiplier.
 • Stille werking zonder oververhitting tijdens overklokken.
 • Zeer lage prijs.

Het voordeel van het model zijn goede geïntegreerde graphics, in staat om basistaken en de meeste oude games aan te kunnen. Dit is erg belangrijk in een situatie waarin elke cent telt: je hoeft geen geld uit te geven aan een discrete videokaart.

Ook kantoorwerk of films kijken levert geen problemen op voor de processor. Overklokken is “officieel” voorzien om een ​​extra 10-20% van de prestaties te krijgen.

Als het model is geselecteerd voor een gamecomputer op instapniveau, moet je er geen videokaart voor kopen die hoger is dan een GTX 1650 of een Radeon RX 5500 – de processor laat simpelweg geen krachtigere apparaten toe. Nog beter is in dit geval om te sparen op het model van de Ryzen-lijn.

Beste Intel processor

Intel Core i9-10980XE Extreme-editie

De krachtigste Intel-desktopprocessor

Ondanks de Extreme Edition combinatie verbleekt het model duidelijk tegen de achtergrond van AMD’s multi-core alternatieven. Dit is echter nog steeds de beste deal van Intel voor diegenen die op zoek zijn naar de krachtigste processor van dit specifieke bedrijf.

Redenen om te kopen:

 • Redelijk overklokpotentieel.
 • Ondersteunt tot 48 PCI-E 3.0-lanes.
 • Relatief laag stroomverbruik.
 • Tot 256 GB RAM met een geschikt moederbord.
 • DL Boost-technologie.

Geen slechte keuze voor mid-range werkstations, vooral als er problemen zijn met de beschikbaarheid van AMD-modellen. Het overklokpotentieel van deze processor is hoger dan dat van zijn voorganger.

18 fysieke kernen zijn verantwoordelijk voor de prestaties. De prestaties zijn voldoende voor de meeste professionele taken en streaming. Een geavanceerde 14nm-procestechnologie levert hogere kloksnelheden met een lager algemeen stroomverbruik.

De processor ondersteunt DL Boost-technologie, die AI-algoritmen versnelt die worden gebruikt bij verschillende berekeningen, grafische verwerking of objectherkenning. Een van de nadelen is de X299-chipset. Dit platform zal in de toekomst niet meer door Intel worden gebruikt, dus upgrade-opties zijn beperkt.

Intel Core i9-10900K

Krachtig vlaggenschipmodel van de vorige generatie

De 10-coreprocessor is een geweldige optie voor gevorderde gamers of grafische professionals. Het model is inferieur aan de nieuwste AMD-processor, maar is goedkoper dan de nieuwe Intel – Core i9-11900K – met vergelijkbare prestaties.

Redenen om te kopen:

 • Geschikt voor gamecomputers.
 • Hoge single-threaded prestaties.
 • Ondersteunt Turbo Boost-technologie.
 • Compatibel met alle nieuwe Intel CPU-koelers.

Het efficiënte werk van de cores en de hoge kloksnelheid zorgen voor een merkbare verhoging van de FPS, waardoor de CPU goede prestaties laat zien in games. In termen van multi-threaded werk is er een serieuze achterstand op concurrenten – voor het maken van video-inhoud en andere resource-intensieve taken is het beter om AMD-processor te kiezen.

Degenen die de basisprestaties van het model missen, krijgen overklokken aangeboden – de maximale overklok frequentie bereikt 5 GHz en hoger. Gezien de leeftijd en het technische proces van de Skylake-microarchitectuur nemen de warmteafvoer en het stroomverbruik van de processor aanzienlijk toe. Dat wil zeggen, u hebt een effectief koelsysteem en een krachtige voeding nodig.

Intel Core i5-11600K

Uitstekende mid-range processor

Een succesvol model van de nieuwe generatie wordt een uitstekende basis voor een spelcomputer. In andere gevallen moet u Ryzen 5 gebruiken, wat merkbaar beter is bij andere taken.

Redenen om te kopen:

 • Geschikt voor mid-range gamecomputers.
 • Overklokken met Turbo Boost.
 • PCIe 4.0-ondersteuning.
 • Nieuwe microarchitectuur Cypress Cove.

Het karakteristieke kenmerk van Intel processor die achterblijven bij AMD-modellen in multi-threaded taken – is behouden gebleven. Maar voor gamers is de situatie veel beter: het verschil in games tussen vergelijkbare apparaten van de twee bedrijven is nauwelijks merkbaar, en vergeleken met de 10e generatie van Intel is er al een toename in FPS van ongeveer 15%.

Het ontgrendelde model is geschikt voor overklokken met Turbo Boost, tot een maximale frequentie van 4,9 GHz voor twee cores of 4,6 GHz voor alle. Door te overklokken kan de processor de prestaties van de basis Ryzen 5 5600X inhalen. Om het probleem met verwarming en een hoog stroomverbruik van het model op te lossen, moet u een geschikte voeding en koelsysteem aanschaffen.

Als je geld wilt besparen, is er een versie van de Core i5-11600KF op de markt zonder geïntegreerde grafische kern. Het is vele goedkoper dan de basisversie.

Intel Core i5-10400F

Budgetoplossing voor gamecomputers

Het belangrijkste voordeel van de processor is de betaalbare prijs. Zelfs lager dan sommige leden van de Core i3-lijn. Tegelijkertijd biedt het model prestaties die voldoende zijn voor een soepel spelproces met een goede discrete grafische kaart.

Redenen om te kopen:

 • Goed optreden.
 • Geschikt voor compacte computers.
 • Energie-efficiëntie.
 • Wordt niet oververhit onder belasting.
 • Goedkoop.

6 processorkernen werken op een basisfrequentie van 2,9 GHz. Overklokken tot 4,3 GHz is ook mogelijk. Daarbij komt nog een hoge energie-efficiëntie, waardoor het apparaat perfect is voor compacte assemblages die geen grote behuizing hebben en ruimte voor een hoogwaardig koelsysteem.

Het model is niet uitgerust met een grafisch systeem – dit helpt om geld te besparen wanneer een discrete grafische kaart wordt geleverd. Maar deze optie is niet geschikt voor kantoorcomputers: geïntegreerde graphics zijn vereist om het beeld weer te geven.

In dit geval zul je een iets duurdere versie van de Core i5-10400 moeten nemen (zonder de letter F in de naam). Bovendien moet je voor deze processor niet het meest budgetvriendelijke moederbord kiezen, wat de prestaties van het model zal beperken.

Intel Pentium Gold G6400

Fatsoenlijke budgetmedewerker met geïntegreerde graphics

De modellen in deze lijn zitten in dezelfde niche als AMD’s Athlon. Ideaal voor instapcomputers op kantoor of thuis. Een groot pluspunt is de grafische kern, waardoor je geen discrete videokaart nodig hebt.

Voordelen:

 • Kloksnelheid 4 GHz op twee fysieke cores.
 • Ondersteunt Hyper-threading met dubbele threads.
 • Geïntegreerd grafisch systeem.
 • Tot 128 GB hoogfrequent RAM.
 • Zeer lage prijs.

minpuntjes:

 • Versnelt niet.

Van dit model mag je geen hoge rekenkracht verwachten, maar de processor verwerkt kantoorwerk, films en simpele games zonder problemen. De Pentium Gold G6400 combineren met een krachtige videokaart is een verkeerde beslissing. Het zal het potentieel van de GPU niet ontketenen, dus gamers moeten op zoek naar zoiets als de Core i5.

De processor ondersteunt hoogfrequent RAM – DDR4 2666 MHz tot 128 GB. Een serieus koelsysteem en een krachtige voeding zijn niet nodig: het model wordt praktisch niet warm, dus de koeler die bij de BOX-versie (of het equivalent daarvan) wordt geleverd, is voldoende.

Hoe kies je een processor voor je computer

De centrale verwerkingseenheid is het belangrijkste element van elk systeem. Hij is gespecialiseerd in complexe berekeningen en beïnvloedt de prestaties van andere componenten.

Om een ​​kwaliteitsmodel te kiezen, is het de moeite waard om enkele belangrijke punten te begrijpen:

Taken – u moet zich concentreren op het doel waarvoor de processor wordt gekocht. Helemaal aan het begin van het artikel hebben we gedetailleerde informatie over alle huidige modellen verstrekt.

Het budget is grotendeels afhankelijk van de taken. De meeste thuiscomputers hebben geen processor nodig die te krachtig en te duur is.

Het is beter om een nieuwe generatie model te kiezen , al moet je dit niet doen aan het begin van de verkoop wanneer de prijzen voor nieuwe artikelen te hoog zijn.

Voordat u koopt, moet u letten op de moederbord-socket , die moet overeenkomen met de processor-socket.

Geef geen korting op warmteafvoer. Hoe krachtiger de processor, hoe beter het koelsysteem zou moeten zijn, evenals de stroomvoorziening. Vergeet de aanvullende overklokvereisten niet.

Als u niet in details wilt treden:

Voor de meeste gebruikers zal een 6-core, multi-threaded mid-range processor volstaan .

Een basisklokfrequentie van 3 GHz of meer is voldoende, idealiter 3,5-4 GHz .

Als je de processor gaat overklokken, is het beter om AMD-modellen te kiezen, en als Intel – dan alleen met een K achter de cijfers.

Intel versus AMD: wat is beter om te kiezen?

Er zijn twee belangrijke fabrikanten op de markt:

Processors Intel heeft een hoge klokfrequentie en prestaties van elke core, wat vooral door gamers wordt gewaardeerd.

AMD- apparaten zijn beter geschikt voor taken waarbij hoge multi-coreprestaties vereist zijn – bijvoorbeeld het werken met software voor professionals. Tegelijkertijd gaan AMD-processors niet verloren in games, hoewel ze hier geen significante superioriteit hebben.

Beide bedrijven concurreren al jaren met elkaar. Intel heeft lange tijd het voortouw genomen, maar een dunnere procestechnologie en een nieuwe microarchitectuur die de CPU-prestaties heeft geoptimaliseerd, hebben AMD tegen 2021 een technologische voorsprong gegeven.

Volgens de gemiddelde testresultaten behoren de top twee dozijn krachtigste processors tot AMD-modellen – voor 2021.

Qua aantal verkochte toestellen blijft Intel domineren, al neemt het voordeel geleidelijk af. Het aandeel van AMD in de processormarkt is sinds 2018 verdubbeld tot 20,7% in het eerste kwartaal van 2021.

Vooral de resultaten van de verkoop van nieuwe modellen zijn indicatief: in september 2020 werd bijna 82% van alle in Europa verkochte desktopprocessors gemaakt door AMD.

Bronnen: analyse van statistieken van Mercury Research,

verkoopstatistieken van Mindfactory

Hoofdprocessorlijnen van twee fabrikanten

Intel Celeron, Intel Pentium en AMD Athlon

Low-end processors met minimale prestaties. Ontworpen voor het bekijken van pagina’s in een browser en kantoorwerk in tekstprogramma’s. Ze hebben weinig cores (meestal 2) en een lage kloksnelheid. Ze zijn vaak gebaseerd op de oude workflow.

Intel Core en AMD Ryzen

De meest populaire en meest veelzijdige processors van de twee bedrijven. Prestaties zijn afhankelijk van het niveau van het model, gemarkeerd met de nummers 3, 5, 7 of 9 (meer betekent krachtiger).

Maar zelfs de meest betaalbare Core i3’s presteren beter dan budgetprocessors wat betreft het aantal cores, hebben een hogere kloksnelheid en kunnen gemakkelijk films kijken en zelfs games spelen.

Een Core i5-i7 of Ryzen 5-7 kan vrijwel elke taak aan, en de 9-gemarkeerde modellen zijn geschikt voor de meest veeleisende gebruikers.

Intel Xeon

Deze modellen zijn ontworpen voor servers, maar kunnen ook in werkstations worden gebruikt. Meestal hebben ze lagere kloksnelheden dan Core-processors, maar hebben ze meer cores. Er worden ook extra functies geboden om de betrouwbaarheid te verbeteren en de kans op rekenfouten te verkleinen.

AMD Ryzen Threadripper

De lijn is van HEDT – dat wil zegge

De lijn is van HEDT – dat wil zeggen, het heeft betere prestaties geleverd ten opzichte van reguliere processors. Deze modellen zijn duurder, hebben meer cores en bieden een enorme verwerkingskracht, wat gewaardeerd wordt bij het werken met afbeeldingen of video. Intel heeft vergelijkbare processors: ze heten Core-X.

AMD EPYC

Betrouwbare AMD-serverprocessors met een enorm aantal cores en lage kloksnelheden. Het belangrijkste voordeel van dergelijke modellen is de ondersteunde hoeveelheid RAM – van 1-2 TB en meer.

LiniaalVoor kantoor en studiemultimediaVoor spelletjesVoor werkstationsVoor servers
IntelCeleron en PentiumJaLiever jaNietNietNiet
AMDAtlonJaLiever jaNietNietNiet
IntelCore i3JaJaLiever jaNietNiet
AMDRyzen 3JaJaLiever jaNietNiet
IntelCore i5JaJaJaLiever jaNiet
AMDRyzen 5JaJaJaLiever jaNiet
IntelCore i7 en Core i9JaJaJaJaNiet
AMDRyzen 7 en Ryzen 9JaJaJaJaNiet
IntelXeonJaJaWaarschijnlijk nietJaJa
AMDRyzen threadripperJaJaJaJaWaarschijnlijk niet
AMDEPYCJaJaNietNietJa

Generaties processors

Ongeacht het budget en de taak, het is altijd het beste om de nieuwste generatie processor te kopen. Dergelijke modellen verschillen van de oude in verbeterde prestaties en functionaliteit, evenals in grotere energie-efficiëntie als het technische proces wordt verminderd.

Elke fabrikant brengt ongeveer anderhalf keer per jaar een nieuwe generatie uit. Medio 2021 was de laatste voor Intel de 11e generatie Core met de oudere i9-11900K processor, voor AMD – de 5e generatie Ryzen , bijvoorbeeld Ryzen 7 5800X. Het is gemakkelijk te zien dat het generatienummer wordt aangegeven door cijfers in de naam. De rest van de cijfers tonen de verschillende modellen in de line-up. Hier geldt dezelfde regel: hoe groter het getal, hoe krachtiger de processor.

Generaties huidige desktopprocessors

CodenaamFabrikantGeneratieProcessorfamiliesJaar van uitgifteTechnisch procesStopcontact
KoffiemeerIntelachtCore i3-i7, Pentium, Celeron, Xeon2017/1814 nmLGA1151v2
Koffiemeer verversenIntel9Core i3-i9, Pentium, Celeron, Xeon2018/1914 nmLGA1151v2
komeet meerIntel10Core i3-i9, Pentium, Celeron, Xeon W202014 nmLGA 1200
Comet Lake RefreshIntel10Core i3, Pentium202114 nmLGA 1200
Raket meerIntelelfCore i5-i9, Xeon W202114 nmLGA 1200

topkamAMD1 (Zen)Ryzen 3-7201714 nmAM4
WhitehavenAMD1 (Zen)Ryzen threadripper201714 nmTR4
TopkamAMD2 (Zen+)Ryzen 3-7201812 nmAM4
ColfaxAMD2 (Zen+)Ryzen threadripper201812 nmTR4
MatisseAMD3 (Zen 2)Ryzen 3-92019/207 nmAM4
Kasteel piekAMD3 (Zen 2)Ryzen threadripper2019/207 nmsTRX4
Kasteel piekAMD3 (Zen 2)Ryzen Threadripper Pro20207 nmsWRX8
VermeerAMD5 (Zen3)Ryzen 3-92020/217 nmAM4

Het is vermeldenswaard dat AMD de 4e generatie desktopprocessors heeft overgeslagen en hun ontwikkeling heeft opgegeven om onmiddellijk door te gaan naar de vijfde.

Wat u moet weten over processorlabels

Naast digitale aanduidingen heeft elke chip extra belettering:

XE Intel ) staat voor HEDT-grade premium processor.

Intel ) – model met ontgrendelde multiplier en goede overklokmogelijkheden.

Intel ) – De processor heeft geen geïntegreerde grafische kern.

Intel ) – heeft lagere frequenties om het stroomverbruik te verminderen.

AMD ) – Hogere basisfrequentie van de processor.

G of GE AMD ) – Biedt een geïntegreerde grafische kern, terwijl de GE-optie een lager stroomverbruik heeft.

Compatibiliteit

Stopcontact

Elk moederbord heeft een speciale socket – een socket waar de centrale processor is geïnstalleerd. Sockets zijn niet universeel en verschillen afhankelijk van het type en de generatie van de processor. Het is erg belangrijk dat de sockets van beide componenten – het bord en de CPU – overeenkomen, anders werkt de processor niet.

Moderne Intel-sockets zijn onder meer:

1151 2 – voor 2017-2019 processors die nog op de markt zijn.

1200 – voor de nieuwste generaties uitgebracht vanaf 2020.

2066 – gebruikt sinds 2017 en is ontworpen voor bijzonder krachtige HEDT-processors.

Voor AMD zijn de volgende zaken van belang:

AM 4 is het hoofdstopcontact sinds 2016. Gebruikt door de meeste processors van het bedrijf, variërend van het instapmodel Athlon tot de krachtige Ryzen 9.

TR 4 is een socket voor oudere Ryzen Threadripper HEDT-processors van 2017-2018.

sTRX 4 en sWRX 8 zijn dezelfde socket voor nieuwere HEDT-processors.

Op moederborden met AMD-sockets kan fysiek geen Intel-processor worden geïnstalleerd en omgekeerd.

chipset

Dit is de naam van de chipset waarmee de processor en het moederbord kunnen communiceren met andere componenten in de computer. Elke socket heeft een set chipsets die van elkaar verschillen. Compatibiliteitsproblemen met chipset doen zich meestal niet voor, maar het is beter om vertrouwd te raken met de processorspecificatie.

Specificaties:

Aantal kernen

Elke processor heeft twee of meer kernen. Ze maken het mogelijk om meerdere commando’s tegelijk te verwerken, wat de computer versnelt.

Het is logisch om aan te nemen dat hoe meer kernen een model heeft, hoe krachtiger het is. Zo zijn dual-core processors alleen geschikt voor simpele toepassingen, terwijl je voor graphics of games beter een model met 4 of meer cores kunt kiezen.

De statistieken sluiten daar aardig op aan: de gameservice Steam meldt dat 40,62% van de Windows-gebruikers computers heeft met een quad-coreprocessor, en nog eens 30,39% met een six-coreprocessor.

Maar blijf niet hangen in kwantiteit: niet elk programma of spel kan profiteren van een multi-coreprocessor. Het potentieel wordt alleen volledig gerealiseerd in professionele toepassingen en tot nu toe weinig games.

Multithreading

Per processor wordt niet alleen het aantal cores aangegeven, maar ook het aantal threads. Er zijn twee threads per core, bijvoorbeeld Intel Core i5-10400F heeft respectievelijk 6 cores en 12 threads.

Threads zijn een virtuele kern, dat wil zeggen een door software gedefinieerd onderdeel van de fysieke kern dat de processor helpt om meerdere parallelle taken efficiënter uit te voeren.

Je hoeft er echter niet veel van te verwachten: virtuele cores zijn niet zo krachtig als fysieke, dus het zal niet werken om de rekenkracht te verdubbelen.

Sommige processors ondersteunen helemaal geen multi-threading – of hyper-threading – dus je moet overwegen of deze modellen de moeite waard zijn om aan te schaffen.

klok frequentie

Een belangrijke parameter die de prestaties van de processor beïnvloedt, is de kloksnelheid, aangegeven in GHz. Hoe hoger de frequentie, hoe krachtiger de CPU met hetzelfde aantal cores en microarchitectuur. Deze indicator is belangrijk voor die processen waar het resultaat meer wordt beïnvloed door de prestaties van één kern – dit omvat games.

Scheid de indicatoren van de basisklokfrequentie en de maximale klokfrequentie:

De eerste parameter bepaalt de frequentie waarmee de processor zal werken zonder overklokken – in de “basis” -modus.

De tweede markeert de frequentie in Turbo-modus, dat wil zeggen tijdens overklokken.

De maximale frequentie wordt meestal niet voor alle kernen aangegeven, maar voor een of twee – de rest werkt op een lagere frequentie, zelfs bij overklokken.

Het is het beste om modellen te kiezen met een basisfrequentie van 3,5-4 GHz – dit is voldoende voor verschillende taken, waaronder games. Steam-statistieken zijn ook hier geldig: 17,3% van de mensen heeft een computer met een processorfrequentie van 3,3 tot 3,69 GHz – dit is de meest uitgebreide categorie gebruikers.

Wat de klokfrequentie betreft, is overklokken ook het vermelden waard. Dit verwijst naar het proces waarbij de gebruiker de klokfrequentie van de CPU verhoogt, wat leidt tot een toename van de prestaties.

Voor goed overklokken heb je een processor nodig met een ontgrendelde multiplier – dit zijn Intel-modellen met een K of X na de digitale code, evenals bijna elke AMD-processor, behalve enkele Ryzen-modellen.

Daarnaast heeft een computer een efficiënt koelsysteem, een kast met goede luchtcirculatie en een krachtige voeding nodig. De moederbord chipset moet ook geschikt zijn voor overklokken.

Warmteafvoer (TDP)

Bij aanschaf van een voeding en koelsysteem rekening mee gehouden. Hoe hoger het TDP, hoe meer warmte de processor genereert tijdens het gebruik en hoe meer stroom hij verbruikt.

De fabrikant geeft de TDP voor de basisfrequentie aan. Dit betekent dat de voeding en de processorkoeler met een marge moeten worden geselecteerd, wat ongeveer 30-50% aan de TDP toevoegt. Voor overklokken – zelfs meer, tot twee of drie keer de superioriteit, omdat tijdens het overklokken de processor veel meer warmte genereert.

Wat is een geïntegreerde GPU?

Het is een aparte processorkern voor grafisch computergebruik. 
Het is handig voor het weergeven van afbeeldingen op een monitor zonder een aparte grafische kaart. 
Tegelijkertijd moet je niet verwachten dat de ingebouwde kern een volwaardige videokaart zal vervangen in games of bij het verwerken van grafische afbeeldingen. 
Processoren zonder geïntegreerde core zijn doorgaans goedkoper.

Wat is het verschil tussen OEM- en BOX-gemarkeerde Intel-processors?

Het verschil betreft alleen de configuratie. 
Als er een koeler bij de processor wordt geleverd, dan wordt het merkteken BOX geplaatst. 
Deze versie van het model is duurder. 
Als er geen koeler wordt meegeleverd, wordt OEM aangegeven.
BOX-varianten worden meestal alleen aangeboden voor goedkope processors of niet-overklokbare modellen die geen krachtige koeling nodig hebben.

Hoe een processor overklokken?

Ga hiervoor naar het BIOS van het moederbord en stel daar de maximale intensiteit van de ventilatoren en koeler in – dit is nodig om de koelmogelijkheden te beoordelen. 
Nadat de instellingen zijn opgeslagen en opnieuw zijn opgestart, wordt een eerste stresstest uitgevoerd om de prestaties van de processor te achterhalen voordat u gaat overklokken.
Vervolgens moet u terugkeren naar het BIOS en naar de geavanceerde modus gaan – of een equivalent daarvan. 
Vervolgens wordt de processorbescherming uitgeschakeld en wordt de parameter CPU Load-Line Calibration ingesteld, waardoor de spanningsval onder belasting wordt geëgaliseerd.
De frequentieregeling wordt in handmatige modus geschakeld en de vermenigvuldiger wordt voor alle kernen tegelijk ingesteld. 
Uiteindelijk moet de gebruiker de optimale multiplier- en spanningswaarden kiezen – dit is overklokken.
Als het besturingssysteem na het opnieuw opstarten niet start, betekent dit dat de processor niet genoeg spanning heeft en moet u het BIOS resetten door de spanning met 0,01 V te verhogen. Het wordt niet aanbevolen om de spanning in te stellen boven 1,45 V.
U moet ook de temperatuur van de processorkernen controleren – deze mag niet hoger zijn dan +85 ° C.
Het is de moeite waard om de vermenigvuldigers, dat wil zeggen de processorfrequentie, te verhogen tot de systeemstabiliteitslimiet of totdat de prestatiewinst stopt. 
Het herhalen van stresstests helpt bij het bepalen van de systeemstabiliteit.
Bovendien kunt u in Intel-processors ook de ringbusfrequentie overklokken – het proces is vergelijkbaar met normaal overklokken, maar de spanning kan niet boven 1,35 V worden overschreden.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *