Surface Laptop 4 : iets voor jou?

Tijdens het MicrosoftEDU 2017 evenement werd de eerste Surface Laptop onthuld. De software gigant wilde een stempel drukken op de groeiende markt, samen met Windows 10 S. De softwaregigant miste ehter een tegenhanger voor het minimalistische design van Apple zowel in het premium- als het middensegment.

Het werd een laptop met een uniek clamshell ontwerp, die moest kunnen concurreren met het Surface Pro 7, Hub, Book en Studio. Het assortiment was compleet. Microsoft had veel te leren in die tijd. Surface 2 werd in 2019 uitgebracht en Surface laptop 3 eind 2019 begin 2020. Hoewel het eerste model nog beschikbaar was met Windows 10 S, verwijderde de techgigant het snel uit zijn segment. We waren onder de indruk van de nieuwe Surface laptop 4 toen ze aan de slag gingen.

Het uiterlijk van Surface Laptop 4

Microsoft heeft het Surface assortiment grondig aangepakt, zoals we al hebben vermeld. De Surface Laptop onderscheidt zich tussen de merken. Het minimalistische design doet denken aan de laptops van Apple. Deze officiële clamshell laptop heeft het logo van Microsoft op de achterkant. Je zult ook niet veel toeters en bellen vinden. Als u het toch voor kiest, wordt alles afgewerkt in aluminium of Alcantara. Surface Laptop is 1,45 cm dik en weegt 1,3 kg. Surface Laptop is perfect om mee te nemen, mits het weer niet te warm is. Naast het ontwerp zijn ook de kwaliteit van het toetsenbord en het trackpad zeer belangrijk. En dat hebben ze heel goed gedaan. We gebruiken het apparaat al een tijdje en wij kunnen bevestigen dat Microsoft de technologie voor zijn toetsenbord heeft geperfectioneerd. Er zijn geen dikke toetsen. In plaats daarvan heeft het toetsenbord vloeiende feedback en achtergrondverlichting. Het trackpad is groot genoeg om geen externe muis nodig te hebben. Je kunt het trackpad combineren met PowerToys-tools om het nog krachtiger te maken. De techgigant levert ook een touchscreen. Het is gemakkelijk te gebruiken, responsief en duidelijk. Het wordt automatisch geactiveerd, maar je kunt het gemakkelijk uitschakelen.

Een strak Microsoft Surface Laptop 4 maakt de laptop bijna een interieurstuk.

Microsoft biedt alle poorten aan de linkerkant. Dit “alle” is relatief, want er zijn slechts 1 USB-C en 1 USB-A poort aan boord. Rechts bevindt zich de magnetische oplaadpoort.

Surface laptop 4 hardware prestatie

Ons model heeft de AMD Ryzen 7 processor aan boord, met 16 GB RAM en het scherm is 15 inch 3:2. De GPU is afkomstig van de AMD Ryzen Surface Edition waarmee de beelden vloeiender zijn. Als u voor dit model kiest dan krijgt u de Intel CPU (i5 of i7 op 13,5 inch en i7 in 15 inch) dan de Intel Iris Xe GPU. De combinatie van sterke hardware en een Microsoft jasje maakt de Surface Laptop 4 een zeer uitstekende laptop voor het werk. Met tientallen tabbladen waaronder Slack, Spotify en tientallen andere applicaties die we tegelijkertijd gebruikten, kunnen we op geen enkele manier beweren dat het een teken is dat Ryzen 7 niet zijn best doet.

Toen we ons op games als Warzone en Forza Horizon 4 konden storten presteerde de Surface Laptop 4 goed. Het spel nam de volledige CPU van 83 procent in beslag en het begon na een tijdje ook op te waaien, maar dit model is op geen enkele manier gaming-ready echter uit Geekbench 5 scoorde de laptop multi-core 4.918 punten. Een zeer indrukwekkende prestatie in andere termen. En het blazen? Dat was te danken aan het feit dat we de prestaties van de game op de hoogste stand hadden gezet. Dat hoeft niet in principe het geval te zijn maar dit bewijst echter de mogelijkheid om veel applicaties zonder problemen tegelijk te combineren.

Zoals we al zeiden is het verlichte toetsenbord een groot voordeel. Aangezien we veel schrijven is een goed ontworpen toetsenbord zeer essentieel. We hebben dit toetsenbord nu een paar maanden in gebruik genomen en we gebruiken het elke dag en bijna heel de dag lang en het toetsenbord is ruim, maar beschikt niet over numerieke toetsen, wat heel jammer is maar biedt wel voldoende weerklank.

Dan moeten we kijken naar de batterij van deze Surface laptop 4 . We kunnen dus stellen dat je met een enkele batterijlading een hele dag vooruit kunt. De batterijmodus is ingesteld op maximale prestaties en we waren in staat om minstens 10 uur te werken zonder op te laden maar je doet er wel heel langer mee afhankelijk van uw verbruik. Als u bijvoorbeeld uw favoriete film of tv-programma bekijkt, gaat hij ook nog langer mee. Dat is een groot voordeel van deze laptop.

Prestatietests

Cinebench R23 CPU:       4.998 punten
3DMark Time Spy:          1.807 punten
GeekBench 5:                  1.356 (single-core);
GeekBench 5:                  4.918 (multi-core)

Een geheel nieuwe Surface Laptop 4: iets voor u?

De Surface Laptop 4 is een apparaat gemaakt voor de persoon die onderweg is. Hij is licht en gemakkelijk mee te nemen, heeft een fantastische batterijduur en het scherm is perfect voor het bekijken van foto’s, films en meer! Het wordt geleverd met een snelle processor om uw werk zo efficiënt mogelijk te maken. Je kunt hem ook als tablet of laptop gebruiken.

Tot Slot

De AMD Ryzen 7 en Intel Iris zorgen ervoor dat u zich nergens zorgen over hoeft te maken. De keuze is aan u, maar als het aan ons lag zou deze zeker op uw lijst staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *