De twee belangrijkste bedrijven op de processormarkt, Intel en AMD, bieden een breed scala van modellen aan, onderverdeeld in families op basis van doel en vermogen. Intel-apparaten zijn beter in single-thread prestaties en hoge kloksnelheden, terwijl AMD-chips zich richten op multi-core prestaties en energie-efficiëntie.

Intel vs AMD

Of de koper nu op zoek is naar een processor voor gaming, school of werk, de keuze is tussen twee fabrikanten: AMD en Intel. Maar ondanks de felle discussie is het kiezen van een CPU voor een specifieke situatie niet zo moeilijk. In termen van de meeste indicatoren is de overwinning aan de kant van AMD.

De processors van het bedrijf zijn snel geëvolueerd van budgetchips naar geavanceerde apparaten met hogere prestaties en een lager stroomverbruik. Hoewel een paar jaar geleden het voordeel volledig bij Intel lag.

Dit heeft tot nu toe niet zoveel invloed gehad op de verkoop. Hoewel het marktaandeel van AMD sinds 2018 is verdubbeld, verkocht het bedrijf in het eerste kwartaal van 2021 iets meer dan 20% van alle processors. Intel blijft domineren.

Maar laten we niet het voorbeeld van de meerderheid volgen en de desktopversies van processors overwegen om te begrijpen welk model en welke fabrikant in elk geval beter is. Om dit te doen, moet u beslissen over het budget en de taken die de processor zal oplossen. Hierdoor kunt u zich alleen concentreren op de functies en functionaliteit die u nodig hebt.

Gameprestaties

Ondanks het algemene technologische leiderschap van AMD, is de situatie in games niet zo eenvoudig: Intel- modellen onderscheiden zich door hoge prestaties in single-threaded-processen en kunnen concurreren met concurrerende apparaten.

De beste spelprestaties worden geleverd door AMD Ryzen 5000-processors op basis van de microarchitectuur van Zen 3. Het creëert een voorsprong in games – zowel in Full HD- als QHD-resoluties.

Dat gezegd hebbende, de Intel Core i9-11900K is bijna net zo snel als de Ryzen 9 5900X, vooral na overklokken – en het verschil tussen processors in games zal moeilijk te zien zijn.

De Intel Core i5-11600K is een goede keuze voor mid-range gamecomputers. Maar de beste optie qua prijs-prestatieverhouding is de Intel Core 5-11400 , die winstgevender is dan AMD-processors in dezelfde klasse.

Gamers die geld willen besparen, geven de voorkeur aan een Core i3- of Ryzen 3-chip – elk van de meest betaalbare modellen van de laatste twee generaties is voldoende.

Er moet aan worden herinnerd dat het verschil in prestaties tussen chips van twee fabrikanten die qua prijs dicht bij elkaar liggen vaak alleen “op papier” merkbaar is – dit betreft vooral modellen van een dure klasse. Om het maximale uit je processor te halen heb je een Full HD gaming monitor met een hoge verversingssnelheid nodig. Bij 4 K- resolutie verliest CPU waarde – hier draait het allemaal om de videokaart.

Op het gebied van geïntegreerde grafische prestaties doet AMD niet onder voor de concurrent: de geïntegreerde Vega-kern in de nieuwste processors kan niet alleen video van hoge kwaliteit aan, maar ook veel games met minimale grafische instellingen. Intel HD-chips zijn alleen geschikt voor basistaken, maar met modernere Iris kun je ook games draaien.

Een belangrijk punt : AMD biedt een geïntegreerde videokern voornamelijk aan onder de mobiele processors die zijn gemarkeerd met de letter “G” in de naam. Intel, aan de andere kant, installeert geïntegreerde grafische afbeeldingen in bijna elke CPU – behalve modellen die zijn gemarkeerd met “F”.

Prestaties in workflows

In dit gedeelte is de situatie veel eenvoudiger. AMD- chips behalen een enorme overwinning in multi-threading , wat essentieel is voor professionele toepassingen. Veel van de CPU’s van het bedrijf bieden meer cores, threads en caches dan concurrerende modellen.

Intels problemen hebben te maken met de vertraging in het huidige technologische proces: de 14 nanometer halfgeleiderelementen van de processors van het bedrijf zijn groter dan de 7 nanometer in AMD-modellen. Hierdoor hebben Intel CPU’s een slechtere energie-efficiëntie en minder cores.

De 16-core Ryzen 9 5950X biedt bijvoorbeeld twee keer zoveel threads en fysieke cores als Intel’s krachtigste mainstream-processor, de Core i9-11900K.

En de echt slechte dingen van Intel met HEDT- processor , dat wil zeggen met chips maximale prestaties voor professionals of liefhebbers. Intel heeft gewoon niets dat in de buurt komt van de Ryzen Threadripper 3990X met zijn 64 cores en 128 threads.

Zelfs high-end processors zoals de 18-core Core i9-10980XE bieden geweldige prestaties voor hun prijs, maar ze kunnen niet concurreren met de eenvoudigere 32- en 24-core Threadripper. Er is een enorm verschil in cores en threads.

Intel’s lag is niet zo hopeloos in het middensegment. De Core i7- en Core i5-processors zijn vergelijkbaar met Ryzen 7 en Ryzen 5 en bieden bijna hetzelfde prestatieniveau tegen lagere prijzen. Dit maakt Intel-modellen een goede keuze voor budgetwerkstations.

Bovendien hebben niet alle professionals een aparte grafische kaart nodig. Dit betekent dat Intel-processors met een geïntegreerde videokern beter geschikt zijn dan AMD-modellen, waar er meestal geen geïntegreerde grafische kaart is en de gebruiker gedwongen wordt een aparte videokaart te kopen om afbeeldingen van het scherm weer te geven.

Winnaar: AMD

Vijf krachtigste processors van de nieuwste generaties:

CPUStopcontactKernels / dradenWarmteafvoer:Gemiddelde prijs, wrijven.Prestatie
AMD Ryzen 9 5950XAM416/32105 watt70.00052.55
AMD Ryzen 9 5900XAM412/24105 watt50.00045.15
AMD Ryzen 9 3950XAM416/32105 watt60.00044.65
AMD Ryzen 9 5900AM412/2465 watt45.00040.38
AMD Ryzen 9 3900XTAM412/24105 watt45.00037,49
Intel Core i9-11900KLGA 12008/16125 Watt50.00029.23
Intel Core i7-11700KLGA 12008/16125 Watt35.00028,67
Intel Core i9-10900KLGA 120010/20125 Watt30.00027.31
Intel Core i9-11900LGA 12008/1665 watt40.00026,86
Intel Core i9-10850KLGA 120010/20125 Watt35.00026.60
De prestatiemaatstaf is gebaseerd op het gemiddelde van de benchmarks 
waarbij 100,00 de snelheid is van de krachtigste processor op de markt. 
De beoordeling vermeldt alleen reguliere desktopprocessors – met uitzondering van server- en HEDT-modellen.

Stroomverbruik en warmteafvoer

Bij het vergelijken van processors op deze kenmerken is de procestechnologie van groot belang. Legacy-modellen hebben meer stroom nodig en genereren meer warmte, dus hebben ze een krachtig koelsysteem en een moederbord met betrouwbare stroom nodig.

In de afgelopen 5 jaar heeft Intel zijn 14-nanometer procestechnologie verbeterd, waardoor de prestaties en energie-efficiëntie van zijn eigen chips zijn verbeterd. Maar de processors van het bedrijf worden nog steeds heter en hebben meer stroom nodig dan AMD-modellen, gemaakt op een meer geavanceerde 7-nanometer procestechnologie.

De nieuwe Ryzen 5000- serie chips worden beschouwd als de meest energiezuinige desktopprocessors. Ryzen-laptopvarianten hebben een lagere kloksnelheid dan mobiele Intel-processors, maar gaan langer mee op een enkele lading.

Winnaar: AMD

Overklokken

Ontgrendelde Intel-modellen, gemarkeerd met een “K” of “X” in de naam, bieden de meeste overklokruimte. Het verschil tussen de basisprestaties en na overklokken in de chips van dit bedrijf is meer merkbaar dan bij AMD.

Maar voor een serieuze overklok van een Intel-processor heb je nodig:

 • duur moederbord uit de Z-serie,
 • efficiënt koelsysteem,
 • ruime carrosserie met goede luchtcirculatie,
 • krachtige voeding,
 • hoogwaardige thermische interface.

Als de computer is uitgerust met al het bovenstaande, dan kan de 11e generatie Intel-chip gemakkelijk overklokken over 5GHz op alle kernen. Volledige overklokken is niet beschikbaar op moederborden uit de B- of H-serie, maar RAM-overklokken wordt geboden op de B560- en H570-chipsets, wat de prestaties van zelfs vergrendelde processors, bijvoorbeeld de Core i5-11400, aanzienlijk verbetert.

Handmatige overklokopties voor AMD- modellen zijn beperkt . De maximale overkloksnelheid voor alle processorkernen is vaak enkele honderden MHz lager dan de maximale overkloksnelheid voor een enkele kern. Dit betekent dat het versnellen van alle kernen in feite resulteert in een kleine prestatievermindering in toepassingen waar single-threaded prestaties belangrijker zijn.

Maar overklokken wordt ondersteund door bijna alle AMD Ryzen-serie desktopprocessors. Tegelijkertijd hoef je geen duur moederbord te kopen – een model op basis van een betaalbare B-chipset is voldoende.

Voor gebruikers die niet geïnteresseerd zijn in overklokken, maar de prestaties van de chip iets willen verhogen, is er een handige AMD Precision Boost Overdrive-functie. Automatisch overklokken met één klik vindt plaats afhankelijk van de mogelijkheden van de processor, de beschikbare koeling en het voedingssubsysteem van het moederbord. Tegelijkertijd moet je geen sterke prestatieverbetering verwachten – AMD-modellen kunnen niet zo’n hoge frequentie bereiken als Intel-chips.

Winnaar: Intel

Compatibiliteit

Alle moederborden zijn uitgerust met een socket – een socket waar de processor is geïnstalleerd. De sockets van beide componenten (board en CPU) moeten overeenkomen.

AMD Ryzen-processors werken op moederborden met dezelfde socket – AM4. Deze hoge compatibiliteit is handig wanneer de gebruiker de CPU wil upgraden zonder een nieuw bord te kopen. Dat gezegd hebbende, zal de Ryzen 5000- serie de laatste zijn voor socket AM 4, met aankomende AMD-desktopopstellingen die de nieuwe AM5-socket al ondersteunen.

Intel verandert veel vaker van socket. Dit betekent dat de kans op het installeren van een nieuwe processor op het bestaande moederbord van een gebruiker of het overzetten van een oude CPU naar een modern moederbord klein is. Bovendien heeft het bedrijf, zoals gezegd, een duur moederbord uit de Z-serie nodig om de chips te overklokken. Over het algemeen extra uitgaven.

Winnaar: AMD

Software

Intel verslaat AMD op het gebied van processorsoftwarekwaliteit . In de afgelopen jaren heeft het bedrijf problemen aangepakt met trage stuurprogramma-updates voor geïntegreerde grafische afbeeldingen. De reputatie van een decennium van dominantie op de markt speelt ook in het voordeel van het “blauwe” merk – tot voor kort hebben de meeste ontwikkelaars software bijna uitsluitend geoptimaliseerd voor Intel-architecturen.

AMD moet nog werken om de situatie te verbeteren. Het bedrijf had verschillende problemen met het BIOS, waardoor ze de volledige prestaties van de processors niet konden onthullen. Maar na een lange reeks updates was het probleem grotendeels opgelost.

Bovendien waren er fouten in processorstuurprogramma’s en geïntegreerde grafische afbeeldingen – allemaal een gevolg van de beperkte middelen van het bedrijf in vergelijking met veel grotere Intel. Toch heeft AMD enige vooruitgang geboekt bij het overtuigen van ontwikkelaars om te beginnen met het optimaliseren van hun software voor de Zen-architectuur.

Winnaar: Intel

Veiligheid

Voor 2021 heeft Intel 242 openbaar gemaakte kwetsbaarheden, terwijl AMD er slechts 16 heeft, wat het een 15:1-ratio maakt. Dat wil zeggen AMD- processors hebben veel minder beveiligingslekken , die niet kunnen worden genegeerd. De kwetsbaarheid van de nieuwste Ryzen 5000-modellen is na verschillende fixes verder verminderd.

Het is onmogelijk om precies te zeggen waardoor dit verschil wordt veroorzaakt. Hoogstwaarschijnlijk gaat het niet zozeer om AMD’s focus op maximale beveiliging, als wel om de mindere populariteit van de processors van het bedrijf. Aanvallers richten zich altijd op de producten die de markt domineren – en dit zijn voorlopig Intel-modellen. Dit kan veranderen wanneer AMD een groter belang krijgt.

Winnaar: AMD

Klantenservice

AMD heeft een hele webpagina gewijd aan CPU-ondersteuning – https://www.amd.com/en/support. Hier kan je:

 • download de nieuwste stuurprogramma’s voor geïntegreerde grafische kaarten of discrete videokaarten van het bedrijf,
 • controleer de garantie van de gekochte producten,
 • volledige specificaties downloaden,
 • stel vragen aan andere eigenaren van AMD-technologie op een speciaal forum

Door een beschikbare processor te selecteren in het vervolgkeuzemenu, wordt de gebruiker naar de pagina Customer Support Center geleid, die koppelingen bevat om stuurprogramma’s te downloaden en verschillende opties biedt voor het oplossen van problemen met een specifiek apparaat.

De officiële Intel-pagina heeft ook een speciaal tabblad voor technische ondersteuning om u te helpen eventuele problemen op te lossen https://www.intel.com. Hier kan je:

Specificaties van de processor, veelgestelde vragen, downloads van drivers, een community forum en live chat of telefonische ondersteuning raadplegen.

Oordeel: gelijkspel

Onze bevindingen


Intel
AMD
Prijs++
Gameprestaties++
Prestaties in workflows+
Stroomverbruik en warmteafvoer +
Overklokken+
Compatibiliteit+
Software+
Veiligheid+
Klantenservice++

Winnaar: AMD 7-5

Medio 2021 wint AMD de processoroorlog. Tegelijkertijd doet Intel zijn best om de concurrent niet ver te laten gaan.

Intel-modellen zijn misschien nog steeds de beste keuze:

 • Voor degenen die een budget- of kantoorcomputer nodig hebben . Door te kiezen voor een Intel processor met geïntegreerde grafische kaart bespaar je op een discrete grafische kaart.
 • Het Core i5-10400F-model is de perfecte oplossing voor een mid-range gaming-pc die is ontworpen om moderne games uit te voeren in Full HD-resolutie bij hoge grafische instellingen.
 • Als je een budget-werkstation nodig hebt dat niet geschikt is voor grafisch computergebruik, kun je rondkomen met een geïntegreerde videokern die is ingebouwd in een krachtige Core i7-processor.
 • Intel-modellen zullen ook gewaardeerd worden door fans van handmatig overklokken . Elke CPU met een ontgrendelde multiplier is voldoende. Dergelijke modellen zijn gemarkeerd met de letter “K”: bijvoorbeeld de Core i9-11900K, die overklokt tot maximaal 5,3 GHz.

Daarnaast biedt het bedrijf goede klantenondersteuning en constant bijgewerkte software.

De sterke punten van AMD kunnen het beste worden benut door:

 • Liefhebbers die op zoek zijn naar de krachtigste computer ooit . Hiervoor zijn HEDT-processors geschikt, waarvan de lijn wordt aangevoerd door de 64-core Ryzen Threadripper 3990X en Threadripper Pro 3995WX.
 • Professionals die op zoek zijn naar een werkstation met hoge multi-threaded prestaties – het hangt allemaal af van het beschikbare budget. Kies uit de al genoemde Threadripper-serie processors of de meer betaalbare Ryzen 7 en 9.
 • Mensen die op zoek zijn naar een processor voor een compacte minitower of slanke desktopcomputer. Een behuizing van dit formaat biedt geen ruimte voor een efficiënt koelsysteem, dus een CPU van AMD, die minder warmte afgeeft dan Intel, is de beste oplossing.
 • Degenen die hun oude Ryzen- processor willen upgraden, kunnen pijnloos upgraden naar een nieuwe chip zonder het moederbord te veranderen.

Eind 2021 zal de strijd tussen de twee bedrijven nog heviger worden: Intel-processors met de codenaam Alder Lake worden uitgebracht, die DDR5-geheugen en Intel Hybrid-technologie ondersteunen. Het optimaliseert de CPU-prestaties door de belasting over twee soorten kernen te verdelen.

AMD zal reageren met processors op basis van de verbeterde Zen 3-architectuur met 3D V-Cache-technologie. Ze zullen worden uitgerust met een ongelooflijke 192 MB L3-cache. Samen zal dit een verbetering van de spelprestaties tot 15% opleveren.

Dus de strijd tussen de twee belangrijkste processorontwikkelaars gaat door.

Aanbevelingen:

10 beste processor
12 beste nettops
12 beste AMD-processors
14 beste gaming-processors
20 beste moederborden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.