Dit is de Sony PlayStation 5 (complete gids PS5)

De Playstation 5 (of PS5) is de nieuwste console van Sony. De nieuwe console vervangt de gameconsole die in december 2013 werd uitgebracht. De fabrikant heeft eveneens de PS5 release datum aangekondigd. De lancering van het systeem zal op 12 december beginnen in bepaalde regio’s. Het bedrijf heeft de prijs van PS5 bevestigd en heeft Playstation 5 beschikbaar gesteld in een aantal geselecteerde regio’s.

In deze PlayStation 5 gids staat alles wat je moet weten. Je vindt hier alles over de hardware van het systeem, waaronder SSD , Ray Tracing , 3D Audio. Hier vindt u ook de nieuwe Sony PS5 games en de lancering van playstation games, evenals details over PS5 compatibiliteit. U kunt de volgende lezen PS5 Review – Is het een aanrader?

Wat kunnen we qua specificaties van de PS5 verwachten?

De krachtigste PlayStation die Sony ooit heeft geproduceerd is de PS5. Het systeem is uitgerust met een supersterke CPU en GPU. Ook heeft het playstation 5 een ultra snelle SSD harde schijf waarmee je nieuwe ervaringen kunt opdoen en bliksemsnelle laadtijden kunt realiseren. De nieuwe console is uitgerust met hardware-ray-tracing en maakt 120 frames per seconde mogelijk. De console ondersteunt ook 8K output.

Dankzij de ultrahigh speed SSD worden games sneller dan ooit geladen. Met deze SSD kunnen gegevens ook sneller worden opgehaald van de harde schijf dan bij eerdere consoles. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor gameontwikkelaars, zoals de inter-dimensionale overgangen uit Ratchet and Clank: Rift Apart.

Met hardware Ray-Tracing kunnen lichtstralen afzonderlijk worden gesimuleerd, waardoor schaduwen en reflecties er veel realistischer uitzien dan op oudere consoles. Ontwikkelaars kunnen overtuigendere beelden creëren, waarbij titels als Gran Turismo 7 de grenzen van fotorealisme kunnen verleggen.

Met ondersteuning voor 120 frames per seconde zullen bepaalde games vloeiender draaien dan op oudere consoles. Games ontwikkelaars zullen zelf moeten bepalen hoe hun titels presteren, maar PS5 heeft ongelofelijke framesnelheden. Onderstaand een lijst van alle PS5 titels die met 120 frames per seconde draaien.

Door de 8K-uitvoer is de PS5 compatibel met beeldschermen met een resolutie van 4320p. Afhankelijk van de ontwikkelaar worden de resoluties bepaald, maar de meeste titels draaien op standaardresolutie met HDR.

Meer PS5 Hardware gids en FAQs

Technische specificaties van de Sony PlayStation

De technische specificaties van de ps5 is het de sterkste PlayStation die ooit is uitgebracht. Hier volgt een volledig overzicht van alle hardware onderdelen van de PlayStation 5.

Onderdelen

Specificaties

Cpu

8x Zen 2 Cores - 3.5GHz

Afmetingen

390mm x 104mm x 260mm*

GPU

36CUs - 2.23GHz 

GPU Architectuur

Aangepaste RDNA 2

I/O capaciteit

5,5 GB/s (ruwe data), normaal 8-9 GB/s (gecomprimeerd)

Geheugen

16GB GDDR6

Opslagbandbreedte

448GB/s

Optische drive (optioneel)

4K UHD Blu-ray Driver

SSD

825 GB SSD aangepast

Gewicht

4.5kg*

*Afmetingen en gewicht gelden voor standaard PS5

Op zichzelf betekenen deze cijfers natuurlijk niet veel voor je en je bent waarschijnlijk benieuwd hoe de PS5 zich kan vergelijken met zowel de PlayStation 4 als zijn voornaamste concurrent, namelijk de Xbox Series X. Gelukkig kun je de volledige vergelijkingen terugvinden via de volgende links: PS5 vs Xbox, Series X vs Xbox Series S en PS5 vs PS4.

Meer PS5 technische specificaties, handleidingen en FAQ’s

PS5 vs Xbox Series X vs Xbox Series S: Volledige Technische Vergelijking
PS5 vs PS4: Volledige Technische Vergelijking
PS5 Teraflops: Wat is het en over hoeveel beschikt PlayStation 5?

SSD specificatie voor de PS5

Sony heeft veel nadruk gelegd op de SSD voor de PlayStation 5 die speciaal is aangepast voor bliksemsnelle overdrachtssnelheden. Deze technologie zorgt niet alleen voor snellere games, maar opent ook nieuwe spelmogelijkheden zoals overgangen tussen dimensies in Ratchet and Clank: Rift Apart. De tabel hieronder toont de verschillen tussen verschillende apparaten in I/O-doorvoer. Deze tabel laat ook zien hoe snel de PS5 data verwerkt in vergelijking met andere apparaten.

Component

PS5

Xbox Series X

PS4

I/O Throughput

5,5 GB/s
8-9 GB/s (gecomprimeerd)

2.4 GB/s
4.8 GB/s (gecomprimeerd

~50-100MB/s

Voor de SSD van de PS5 is de opslagruimte wat ongebruikelijk. Het heeft een capaciteit van 825 GB. Je zult dit echter kunnen uitbreiden door de aankoop van een NVMe SSD schijf die compatibel is met de PS5. Een volledige lijst van alle compatibele SSD schijven vindt u in onze gids: Beste PS5 SSD : Compatibele M.2 SSD uitbreiding voor PS5. Ontdek meer over de opslag mogelijkheden voor de PS5 met onze gids PS5 SSD : Waarom het beter is dan HDD. Hoe installeer je een PS5 SSD, leest u hier PS5 Flash Drive: Hoe installeer ik een externe SSD en hoe vergroot ik mijn opslagruimte.

De compatibiliteit van PS4 games kan op de SSD van je PS5 worden geïnstalleerd. Op deze manier kunt u ook profiteren van de verbeterde laadsnelheid. Als u toch ruimte wilt besparen dan kunt u ook een extra HDD harde schijf koppelen om uw opslagopties aanzienlijk uit te breiden. De onderstaande link bevat volledige overzicht van beste PS5 externe harde schijven.

Meer PS5 SSD review en de veelgestelde vragen :

 • Hoeveel opslagruimte heeft de PS5?
 • BESTE PS5 SSD: Compatibele M.2 SSD opslaguitbreiding voor PS5
 • BESTE externe harde schijven voor PS5 en PS4
 • PS5 SSD: Hoe een interne SSD te installeren en uw opslagruimte uit te breiden
 • PS5 SSD: Reden waarom het beter is dan HDD
 • Hoe gebruik ik een externe harde schijf op PS5?
 • Hoe kan ik opslagruimte van de PS5 verwijderen?

Ray Tracing

Bij Ray Tracing gaat het om een grafische technologie die de werking van licht en schaduw in de echte wereld nabootst. In essentie werkt Ray Tracing door middel van het simuleren, volgen en analyseren van elke lichtstraal die van de bron komt, wat resulteert in foto realistische beelden. Deze technologie wordt ook gebruikt in CG-films van grote filmmaatschappijen zoals Disney Pixar en hoewel het proces complex is, kunnen er verbluffende resultaten mee worden bereikt.

Je kunt het effect zien in een aantal aankomende PS5 nieuwe games. Bijvoorbeeld in Ratchet & Clank Rift Apart wordt Ray Tracing toegepast op het onderstel van Clank, waarin het oppervlak wordt beschenen en tegelijkertijd omringend met gereflecteerde lichtbronnen. Het effect is ook in actie te zien in Gran Turismo 7 en is te zien op de helmen van beide auto’s maar ook op de buitenkant van de auto’s en in de cockpits van de auto’s. Kijk voor meer informatie over Ray Tracing in onze gids: PS5 Ray Tracing: Wat is Ray Tracing?

Lees meer over PS5 Ray Tracing en veelgestelde vragen

3D Audio

De 3D Audio die wordt aangestuurd door de Tempest Engine die de PS5 zelf heeft ontwikkeld, verwijst naar de mogelijkheid om ruimtelijke positie te simuleren over verschillende audiobronnen. Met deze technologie kan de console geluid op een natuurlijkere manier weergeven, wat betekent dat hij ruimtes kan nabootsen en het geluid precies kan plaatsen op basis van jouw locatie in de ruimte. Als er bijvoorbeeld iemand langs je loopt en je staat in de tegenovergestelde richting, dan analyseert de Playstation 5 de locatie van de voetstappen en speelt deze vervolgens af alsof ze in het echt gebeuren.

Deze technologie zal niet alleen het plezier in verschillende games verhogen, dankzij deze technologie kunnen er ook nieuwe spelmechanismen ontstaan vooral als je slechtziend bent en een hoofdtelefoon moet gebruiken om je te begeleiden. Bovendien kan deze technologie worden gebruikt om de toegankelijkheid te verbeteren en om het makkelijker te maken om acties op het scherm doeltreffend over te brengen aan mensen met een verminderd gezichtsvermogen. Meer informatie over 3D-audio vind je in onze handleiding: PS5 3D-audio: Wat is Tempest Engine van PlayStation 5?

Meer PS5 3D Audio gids en FAQs

Troubleshooting / Probleemoplossing

Over het algemeen werkt de PS5 zonder problemen. Wanneer mensen echter vertrouwd beginnen te raken met de gloednieuwe console, zijn er een paar problemen die ze ondervinden. Sommige gebruikers hebben bijvoorbeeld gemerkt dat hun dualsense charging station van PlayStation 5 controller niet oplaadt als het in de rustmodus staat. Indien deze problemen worden ontdekt, proberen we oplossingen te vinden waar we kunnen. Blijf dus terugkomen om antwoorden te vinden voor de meest voorkomende PS5 problemen.

Meer PS5 probleemoplossingen en veelgestelde vragen

Playstation 5 Gids: Games

Zonder games op een console is PS5 zinloos. Met de slogan “Play without Limits” maakt Sony op deze manier reclame voor PS5. Er zijn onder andere spellen aangekondigd voor de volgende generatie console: Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Gran Turismo 7 en Horizon Forbidden West. Er is een volledige lijst van ps5 games release te vinden via deze link. Verder ook de link naar de nieuwe ps5 games release 2021 hier te vinden, evenals alle ps5 exclusive games en een uitgebreide lijst met geruchten over PS5 spellen.

Verder is PS5 volledig backwards compatibel met PS4 dat betekent dat je duizenden PlayStation 4 games op de nieuwe Playstation 5 console vanaf het begin kunt spelen en dit met enorme verbeteringen dankzij de PS5 Game Boost. Daarnaast zal de console een upgrade-optie aanbieden als het gaat om geselecteerde games, dat betekent dat als je een PS4 games zonder extra kosten op de PS5 gespeeld kan worden. Je kunt echter wel te weten komen welke games aan het initiatief zullen deelnemen door de volgende richtlijn te lezen: ps4 games spelen op ps5: In deze gids komen alle games aan bod waarbij gratis upgrades zijn bevestigd.

More PS5 Games Guides and FAQs

 • Alle PS5 aangekondigde games
 • Alle PS5-geruchten
 • Alle PS5 exclusiviteit
 • Alle PS5 launch games
 • Alle PS5 Game Releases in 2021
 • Alle PS5 Game Reviews
 • PS4-games upgraden naar PS5
 • Alle PS5- en PS4-crossplaygames
 • PS4 op PS5: alle spellen met gratis bevestigde upgrades
 • Kan je tweedehands PS5 spellen en voorgekochte games spelen?
 • Hoe controleer je of je de PS5-versie van Cross-Gen-games speelt
 • Heeft Sony PlayStation 5 Smart Delivery voor PS4-games?

Sony Playstation Compatibiliteit

En zoals we al eerder gelezen hebben is PS5 compatibel met PS4, dat betekent concreet dat je honderden PS4 games op je PS5 console kunt spelen vanaf het moment van de aankoop. Voor meer details over de backwards compatibiliteit raadpleeg de volgende gidsen PS5 compatibiliteit: Kun je PS4 games spelen op de PlayStation 5? En ook deze gids PlayStation 5 compatibiliteit: Alle PS4 games die niet werken. De PS5 biedt wel geen ondersteuning voor de vorige PlayStation platforms zoals PS1, PS2 en PS3. Meer informatie over PS1, PS2 en PS3 vind je door hier te klikken: PS5 compatibiliteit: Kun je PS3, PS2 en PS1 games spelen op de PlayStation 5?

Meer PS5 backwards compatibiliteit gidsen en FAQ’s

Beste PS5 Games

Nu de PS5 uit is, zijn we begonnen met het aanvullen van onze lijst met meest beste PS5 games en gidsen. In tussentijd moet er op dit gebied echter nog veel worden aangevuld, terwijl we wachten op de volgende game catalogus die nog zal worden uitgebreid, raden we je aan om onderstaande lijst met de releasedata van de aankomende PS5 games release van 2021 te bekijken, zodat je alvast een blik kunt werpen op alle nieuwe software’s die uitkomt.

Playstation 5 : DualSense wireless controller

DualSense wireless controller is de naam van Sony’s volgende generatie PS5 controller. Het is een update van de DualShock reeks die voor het eerst werd geïntroduceerd met de PS1. De controller is gebaseerd op een vergelijkbaar ontwerp als dat van de PS4 controller, namelijk de DualShock 4, maar heeft de naam DualSense gekregen vanwege de superieure functies voor meer beleving. De belangrijkste kenmerken zijn haptische feedback, adaptieve triggers en een ingebouwde microfoon. Het is mogelijk om details over deze nieuwe controller te leren in ons artikel gids: PS5 Controller DualSense Features, Prijzen, en de levensduur van de batterij.

Haptische feedback werkt op een vergelijkbare manier te vergelijken met de Rumble Motors die je kunt vinden in de DualShock 4. De haptische feedback van de DualSense is echter preciezer, waardoor je tijdens het spelen nauwkeurige en duidelijkere sensaties ervaart.

De adaptieve triggers maken het mogelijk om met de R2- en L2-knoppen van de controller de hoeveelheid weerstand te wijzigen door eraan te trekken. De knoppen worden dus strakker als je de boogpees strak trekt of je moet er harder op drukken als je op hoge snelheid probeert te stoppen.

De ingebouwde microfoon zorgt ervoor dat je geen nieuwe headset meer nodig hebt om verbinding te maken met je vrienden of met onbekenden bij het spelen van online games. Indien gewenst kun je een speciale microfoon aansluiten, alleen hoef je voor de basiscommunicatie alleen maar in de DualSense wireless controller te spreken.

More DualSense Guides and FAQs

PS5 Gids: PS Plus

PS Plus ook wel bekend als PlayStation Plus is een abonnementendienst van Sony. Een maand- of jaarabonnement levert je verschillende voordelen op zoals de mogelijkheid om online multiplayer te spelen met vrieden en vreemden, games die je maandelijks gratis kunt spelen, exclusieve kortingen en aanbiedingen. De volledige lijst met voordelen vind je in onze uitgebreide gids: PlayStation Plus: Wat is het en Is het de moeite waard?

Met online multiplayer speel je competitieve games met onbekenden en vrienden op het PlayStation Network. Raadpleeg onze artikel voor meer informatie: Heb je PS Plus nodig voor PS5 Multiplayer?

Voor abonnees die op jaarbasis actief zijn worden maandelijks gratis games aangeboden. Sony heeft nog niet officieel hun ledenplannen voor de PS5 bekendgemaakt, en de videogame Bugsnax wordt gratis aangeboden bij de lancering. Op dit moment krijgen gebruikers twee PS4 games. Houd er rekening mee dat deze games backwards compatibel zijn met PS5 console. Voor meer details, bekijk deze gids: Krijgen PS Plus abonnees gratis PS5-games?

Bij PS Plus zijn de doorlopende aanbiedingen en kortingen het populairst, omdat je hiermee een aanzienlijk bedrag kunt besparen op games. Hoewel de aanbiedingen verschillen weet je zeker dat je de laagste aankoopwaarde voor de PS Store krijgt als je een lopend PS Plus-abonnement hebt.

Back-ups in de cloud stellen je in staat een reservekopie te maken van je voortgang in het spel om zo je data moeiteloos over te zetten tussen verschillende systemen. Het biedt bovendien bescherming in het geval van een storing in de hardware aangezien je er zeker van kunt zijn dat je spelgegevens veilig zijn op de server van Sony.

Een nieuw voordeel exclusief voor bezitters van de PS5 is de PlayStation Plus Collection. Voor leden van PS Plus die de PS5 aanschaffen, is het mogelijk om een reeks PS4-games gratis te installeren en hiervan te genieten. Lees voor meer informatie uit onze gids alle PS Plus Collection games op PlayStation 5.

Meer PS Plus-gidsen en veelgestelde vragen

 • Alle gratis PS Plus-spellen in 2021
 • Alle PS Plus Collectie spellen op PS5
 • PS Plus: Wat is het en is het de moeite waard?
 • Heb je PS Plus nodig voor PS5 Multiplayer?
 • Krijgen PS Plus-abonnees gratis PS5-games?

PS5 Gids: PS Now

PS Now ook bekend als PlayStation Now is een abonnementsdienst voor het streamen van games via de cloud op PlayStation Now. Net als andere alternatieven zoals Google Stadia kun je er PlayStation games mee spelen zonder dat je ze lokaal op de hardware hoeft te installeren. In plaats daarvan wordt de software gestreamd via het internet, vergelijkbaar met Netflix. Het voordeel dat PS Now heeft is dat je de inhoud kunt downloaden en spelen op andere console zoals de PS4, waardoor de service ook een alternatief is voor Xbox Game Pass. Ontdek meer informatie over PS Now met behulp van onze gids: PS Now FAQ : Wat je allemaal moet weten over PlayStation Now.

Tijdens het schrijven van dit artikel heeft de Japanse gigant nog geen gedetailleerde uitleg gegeven over hoe PS Now zal werken op de PS5 maar het heeft wel interesse getoond in het uitbreiden van de service. De dienst ondersteunt momenteel PS3 of PS4 games die zowel via de PS4 gestreamd kunnen worden als via de PC. PS4 games kunnen ook worden gedownload op de PS4 console.

More PS Now Guides and FAQs

 • Alle PlayStation Now games
 • PlayStation Now FAQ: Alles wat je moet weten
 • PS Now vs Xbox Game Pass: Wat zijn de verschillen en welke is beter?
 • Komt PS nu ook op PS5?
 • Kun je PS Now spellen downloaden op PS5?

PS5 Gids: Accessoires

Sony heeft een selectie van officiële accessoires onthuld die samen met de PS5 zullen worden officieel gelanceerd. De lijst met beschikbare extra’s omvat: De Multimedia Remote en de HD Camer evenals het DualSense Charging Station en de Pulse 3D Wireless Headset. Er zijn diverse accessoires van andere leveranciers die je kunt bekijken. We hebben ze in dit artikel op een rijtje gezet: Beste PS5 accessoires.

Meer PS5 accessoires gidsen en FAQ

 • Beste PS5 Accessoires
 • Hardware review: PS5 Pulse 3D Draadloze Headset – Een Stevige All-Rounder met bovengemiddelde audio.

Accessoires: afstandsbediening (Media Remote)

Elegante en slanke afstandsbediening, de media afstandsbediening van de PlayStation 5 heeft een audiomicrofoon voor spraakherkenning. Er zijn vier knoppen voor toegang tot mediadiensten, voor snelle toegang tot diensten als Disneyplus, YouTube, Netflix en Spotify. Het is ook gebaseerd op de kleurstelling van de console met twee tinten en de DualSense-controller, waardoor het een aantrekkelijk alternatief is voor wie op zoek is naar uniformiteit voor al zijn mediaproducten.

HD Camera

De HD camera van de PS5 is een verbeterde variant van de PlayStation Camera en heeft twee 1080p lenzen. Het wordt omschreven als een noodzakelijk accessoire voor streamers. De camera heeft een charmante tweekleurige schelpvorm waarmee je hem aan de bovenkant van je tv kunt bevestigen.

DualSense oplaad Station

De DualSense oplader is een station om twee DualSense controllers op te laden. Het DualSense oplaadstation gebruikt hetzelfde tweekleurige ontwerp dat ook voor de PS5 controllers wordt gebruikt. Deze controllers worden van stroom voorzien via de poort aan de onderkant van het controllersysteem in plaats de USB-C-aansluiting aan de bovenkant.

Accessoires: draadloze headset

De Pulse 3D Wireless Headset is ontworpen om te genieten van de exclusieve Tempest Engine aangedreven door de 3D audio technologie van PS5. De Pulse 3D Wireless Headset heeft ook twee ruis onderdrukkende microfoons welke zorgen voor een superieure communicatie tijdens het gamen. U kunt het review van de Pulse 3D Wireless Headset via de link bekijken.

Nieuwe PlayStation VR voor PS5 : PSVR

PlayStation VR is Sony’s virtual reality headset die in oktober van 2016 voor het eerst werd geïntroduceerd voor PlayStation 4. Ook wel PSVR genoemd. Met deze technologie kun je games ervaren alsof je erin zit en wordt 3D diepte op het beeld toegevoegd, zoals de omringende spel wereld van boven tot aan de zijkanten en zelfs van achteren te zien is. De huidige PSVR headset is volledig compatibel met de PS5, waardoor gamers virtual reality games kunnen spelen enerzijds ontwikkeld voor de console van de volgende nieuwe generatie en anderzijds door gebruik te maken van achterwaartse compatibiliteit met de PS4. Aangezien PSVR werkt met PS5 heb je wel een camera adapter voor nodig. Voor meer informatie, zie ons artikel: Wat je moet weten over hoe je een gratis PS5 camera adapter voor PSVR kan verkrijgen. Hier is een overzicht van alle PS5 games met PSVR ondersteuning.

Meer PSVR gidsen en veelgestelde vragen

 • Is PSVR geschikt voor PS5?
 • Is er een nieuwe PSVR Headset voor PS5?
 • Hoe krijg je een gratis PlayStation S5 camera adapter voor PSVR?
 • Lijst van alle PS5-games met PSVR-ondersteuning


PS5 Gids: UI

Sony heeft de UI van PlayStation 5 onthuld dat is de gebruikersinterface en een aantal van de belangrijkste nieuwe functies ervan. Ondanks dat bepaalde aspecten van het besturingssysteem van de PS5 op dat van de PS4 lijken, heeft het een aantal belangrijke verbeteringen met betrekking tot andere aspecten.Het draait op 4K-resolutie en HDR De gebruikersinterface heeft een aantal unieke functies te bieden, zoals games als het Control Center, kaart systeem en GameHelp. Het draait op 4K-resolutie en HDR De gebruikersinterface heeft een aantal unieke functies te bieden, zoals games als het Control Center, Cards-systeem en GameHelp. Hier kijken we naar alles wat je moet weten over de UI van de PS5.

Control Center

De belangrijkste toevoeging aan de gebruikersinterface van de PS5 is Control Center. Je kunt het Control Center openen door op de PS-toets van je DualSense controller te drukken. In dit gloednieuwe menu zie je alles wat je aan het spelen bent en het biedt je ook vele mogelijkheden. In dit menu vind je verschillende tegels of kaarten die specifieke opties bieden voor het spel dat je op dat moment speelt. Als je bijvoorbeeld een spel speelt zoals het spel Sackboy : Big Adventure, kun je deze kaarten gebruiken om specifieke levels vrij te spelen of de voortgang bij te houden tijdens het verzamelen van voorwerpen. Hieronder vind je meer informatie over de kaarten.

Kaarten

In het Control Center is het kaartsysteem (cards system) gloednieuw voor PS5. Hiermee kun je op allerlei fascinerende manieren games spelen. Druk op de PS-toets om het Control Center te starten. Daar zie je een rij kaarten op het scherm verschijnen. Hier zijn enkele van de opties die deze kaarten kunnen uitvoeren:

Officiële nieuwsbron: U kunt software update en informatie vinden over uw spel waarbij u op de hoogte bent van de laatste informatie.

Activiteiten: In het geval dat je een level of een missie wilt spelen binnen het online spel, zijn deze direct toegankelijk via Kaarten. Ze staan bekend als Activiteiten en door deze kaarten te gebruiken spring je in een bepaald deel van het spel in plaats van dat je het zelf moet zoeken. Activiteiten kaarten vertellen je ook hoe lang de opdracht in een activiteit zal duren door gepersonaliseerde schattingen te maken.

Spelhulp: Voor bepaalde PS5 games is Game Hulp beschikbaar via specifieke activiteitenkaarten van PS5. Game Help is een methode waarmee ontwikkelaars video’s en gidsen kunnen aanbieden om je te helpen als je vastzit. Bijvoorbeeld in het spel Sackboy: A Big Adventure Game kun je de Game Help gebruiken om verborgen voorwerpen te vinden die je waarschijnlijk hebt gemist. Je kunt het filmpje in de modus Picture-in-Picture overlappen of aan de zijkant van je scherm plaatsen. Game Help is een PS Plus voordeel en het is niet zo dat elk spel van deze functie gebruik kan maken.

Screenshots en videoclips: Dankzij deze kaarten hebben gebruikers ook snel toegang tot recent opgenomen video’s of screenshots zonder te hoeven bladeren door je galerij media. Ze stellen je in staat om ze delen of up te loaden met andere PS5 Parties of op sociale media accounts.

Multiplayer en party’s: Wanneer je met je spelers in een Party zit, hebben gebruikers met PS5 Cards snel toegang tot die spelers. En als je met je vrienden in een groep of parties speelt kunnen diezelfde spelers snel en gemakkelijk met de kaart meedoen.

Trofeeën: Op de kaarten kun je zien aan welke trofeeën er op dat moment wordt gewerkt. Ze vertellen je welke vorderingen je hebt gemaakt in de richting bij het behalen van bepaalde trofeeën in het spel dat je op dat moment speelt.

Home Screen

Het beginscherm van Sony interactive entertainment van de PS5 is de startpagina die je tegenkomt als je de PS5 voor het eerst opstart. Het is vergelijkbaar met het hoofdmenu van de PS4 met aantal iconen die je meest recente games en applicaties voorstellen. De pictogrammen zijn aanzienlijk kleiner dan zijn voorganger maar het is wel in staat om grote splash te laten verschijnen op schermgrootte die je kunt gebruiken voor games. Wanneer je naar beneden scrolt op het spel dat je hebt geselecteerd, krijg je een reeks spellen en kaarten te zien waarmee je kunt spelen. Ook krijgt u meteen een overzicht van de prestaties bij trofeeën voor elke titel.

In de rubriek Verkennen kunnen ontwikkelaars en uitgevers de meest recente updates van games delen die je hebt gevolgd of gekocht. De functie is bij de lancering enkel toegankelijk in de VS maar zal in de toekomst ook in andere regio’s beschikbaar zijn.

PlayStation 5 Store

De PlayStation Store is toegankelijk via het beginscherm. PS5 zal naar verwachting een betere ervaring bieden dan PS4. In plaats van een standalone applicatie is de PS Store op de PS5 geïntegreerd op het niveau van het systeem, waardoor het veel gemakkelijker zal zijn om te navigeren. Het is mogelijk om PS5 software te kopen evenals retro-compatibele PS4 en PSVR-games.

Overige PS5 OS tips en FAQs

 • Hoe de PS5 vanop afstand spelen?
 • Hoe zet je Trophy-video’s uit op PS5?

Firmware update

Nu de PS5 is uitgebracht kunt u hieronder een complete lijst vinden van alle PS5 software update. Maak een bladwijzer van deze pagina en kom later terug voor meer details.

Versie

Datum

Ovezicht

20.02-02.25.00

17 november 2020

 • Verbeterde systeemprestaties

20.02-02.26.00

25 november 2020

 • Verbeterde systeemprestaties

20.02-02.30.00

9 december 2020

 • Verbeterde systeemprestaties

20.02-02.50.00

3 februari 2021

 • Verbeterde systeemprestaties

 • Lost problemen met installatie PS4-schijf op

 • Bewerkingsknop voor Share Factory Studio toegevoegd

21.01-03.00.00.38

14 april 2021

 • PS5-games opslaan op externe USB-sticks

 • Share Play-ondersteuning tussen PS4- en PS5-consoles

 • Verzoek om deel te nemen aan spelsessies

 • Verbeteringen aan Game Base

 • Snelle opties voor het uitschakelen van Game Chat en het aanpassen van stemvolumes

 • Game-updates vooraf downloaden

 • Aanpassen en doorzoeken van je gamebibliotheek
  New List Item

 • Verbeteringen aan schermzoom
  New List Item

 • Nieuwe trofee-instellingen en statistieken
  New List Item

21.01-30.10.00

27 april 2021

Verbeterde systeemprestaties

21.01-03.20.00.04

9 juni 2021

Verbeterde systeemprestaties

21.01-03.21.00

8 juli 2021

Verbeterde systeemprestaties

21.02-04.00.00

15 September 2021
 

 • Mogelijkheid om PS5-games op te slaan op interne SSD

 • Aanpassing van controlecentrum

 • Verbeterde Game Base en berichtgeving

 • Nieuwe accolade

 • Trofeeën volg functies

 • 3D-audio voor traditionele tv-luidsprekers

PS5 Gids: Softwares / Apps

PS5 is in de eerste plaats een spelconsole maar biedt net als de PS4 ook plaats aan allerlei multimedia toepassingen. Er is een volledige lijst van apps die beschikbaar zijn voor alle PS5 apps via de volgende link. Enkele van de applicaties die je kunt verwachten zijn: Netflix, Apple TV, en Disney+. Deze applicaties zullen in hun eigen aparte sectie binnen de interface van de PS5 zitten, waardoor ze geïsoleerd zijn van games, maar wel toegankelijk blijven.

Overige PS5 Apps Gidsen en FAQ’s

 • Alle PS5 Apps

Dan zijn we klaar met onze PlayStation 5 gids. Zorg ervoor dat je de pagina kunt opslaan voor latere referentie wanneer we meer ontdekken over de volgende generatie console van Sony en aanpassingen maken aan onze top PlayStation 5 resource. Als je suggesties, opmerkingen of voorstellen hebt aarzel dan niet om ze in de commentaarsectie hieronder te plaatsen.

Zie ook : Ultieme PlayStation 5 gids

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *